Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Topend Plus szilva gyümölcsfa, szabadgyökeres

3.490 Ft
Menny.:db
Szállítási díj: 1.350 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Nem értékelt
Azonnali rendelés : +36306527105
3.490 Ft
Menny.:db

Leírás

Jellemzői: A ’Topend Plus’ a német Top-sorozat tagja. Ezt a minősítést azokat a fajták kaphatják meg, melyeknek a gyümölcs átlagtömege 50 gramm vagy annál több. Ezt a szintet a fajta 66 grammos tömegével könnyedén elérte.

A fajtára középerős növekedés jellemzi. Korán termőre fordul ezt követően bőven és rendszeresen terem. Öntermékenyülő fajta, így porzópár telepítése nem szükséges. A termésérés érés ideje kései október eleje, közepe tájékon takarítható be.

A termés megnyúlt, hosszúkás szilva alakú. A héj kék színű és hamvas felületű. A gyümölcshús világossárga színű és magvaváló. Főként édes íz kellemes savassággal párosul. A szedést követően 4-6 hétig tárolható a gyümölcs.

Felhasználható a friss fogyasztásra és feldolgozásra. Szilva betegségekkel szemben ellenálló fajta.

Érésidő: Október eleje-közepe

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején.

Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk. Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát.

Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: szilva tafrinás gyümölcstorzulása, szilvahimlő, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 5×2 m
Termésérés: Október eleje – közepe
Vízigény: Közepes 
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!