Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pándy meggy gyümölcsfa, szabadgyökeres

3.490 Ft
Menny.:db
Szállítási díj: 1.350 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Nem értékelt
Azonnali rendelés : +36306527105
3.490 Ft
Menny.:db

Leírás

ellemzői: A Pándy meggy egy közepes növekedési eréllyel rendelkező fajta, koronája feltörő habitusú, sok elágazással. Korán termőre forduló fajta, azonban az egyes években a termésmennyiség változhat, így gyenge és bőtermő évek egyaránt előfordulhatnak.

Nem öntermékeny, ezért pollenadó telepítése szükséges. A termésérés ideje június végén van. A gyümölcsök nagy vagy igen nagy méretűek, átlagsúlyuk 6-8 gramm között alakul, átmérőjük pedig meghaladja a 2 centimétert.

A gyümölcs enyhén lapított gömb alakú. A héj bordópiros, fényes, sima felületű és vastag, repedésre nem hajlamos. A gyümölcshús szintén sötétpiros színű, kemény, lédús, enyhén rostos.

Ízanyagait tekintve kellemes összhatású, nem túlságosan savas fajta, jellegzetes meggy ízzel. Ideális házikerti fajta, mely friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. 

Érésidő: Június vége

Porzói:
’Cigány meggy’
’Csengődi’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A túlzottan kötött talajba történő telepítés esetén a vitalitása csökken.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye nagy, de a cseresznyéhez viszonyítva kevésbé érzékeny a tavaszi fagyokra.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A hosszú aszályos időszakokban az idősebb fákat hetente egyszer, a fiatalokat hetente 2-3 alkalommal öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején.

Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

A cseresznye esetében a fiatal, 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkák a ritkításból és a fiatalításból állnak.

Fontos, hogy az idősebb fáknál az úgynevezett „ostorokat” tavasszal, rügyfakadás előtt metsszük ki, továbbá a korona belsejében az egymás keresztező, befelé növő ágakat távolítsuk el, így kialakítva egy szellős, jól kezelhető koronaformát.

Kártevők, betegségek: nekrotikus gyűrűsfoltosság, mikoszferellás levélfoltosság, blumeriellás betegség, monília, meggy antraknózis

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 5-7 m
Sor- és tőtávolság: 5-7 m
Termésérés: Június vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: Friss fogyasztás, feldolgozás 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!