Leírás
A ‘Mutsu’ (ejtsd: ‘mucu’) vagy más néven ‘Crispin’ (azaz ‘roppanó’) almafajtát a ‘Golden Delicious’ és az ‘Indo’ fajták keresztezésével 1930-ban, a japán Mutsu tartományban nemesítették. Napjaink egyre népszerűbb almájává válik. Nagyon jó tárolási és egyéb tulajdonságokkal bír, ami a jelenleginél nagyobb arányú termesztését teszi kívánatossá.
Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300 g), gömbölyű; húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Gyümölcse nem perzselődik, parásodásra, varasodásra kevéssé érzékeny.
Érési ideje általában október elejére esik, a ‘Golden Delicious’ érése után 6-8 nappal szedhető. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.
A ‘Mutsu’ nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó hús-állagát egészen késő tavaszig megőrzi; íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen.