Leírás
Ez egy kis fa, amely zárt bokros formává nő. Levelei jellegzetesen citrusszerűek. A limequat már fiatalon is bőséges gyümölcsöt terem. Gyümölcse kicsi, ovális, zöldessárga, magokat vagy magokat tartalmaz. Édes ízű héja, keserű-édes pépje a lime-éhoz hasonló ízű . A gyümölcs egészben fogyasztható, vagy a levével és héjával italok, ételek ízesítésére használható. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz , és erősen savas.
Ezt a növényt jelenleg Japánban , Izraelben , Spanyolországban , Malajziában , Dél-Afrikában , az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban termesztik Kaliforniában , Arizonában , Floridában és Texasban . A gyümölcs kis mennyiségben az őszi és téli hónapokban megtalálható az Egyesült Államokban, Indiában és Japánban .
A limequatokat beltéren vagy szabadban is lehet termeszteni, feltéve, hogy a hőmérséklet 10 °C és 30 °C (50 °F és 86 °F) között marad. Meglehetősen kicsik, és konténerekbe vagy cserépbe ültethetők, jó vízelvezetésű, termékeny talajba . A növények meglehetősen lassan nőnek, és 5-7 hónapig virágoznak és gyümölcsöznek, majd 5-7 hónapig pihennek.
A limequat hidegtűrőbb , mint a lime, de kevésbé hidegtűrő, mint a kumquat.
A limequat koktélokhoz és gyümölcssalátákhoz használják, és egészben is kandírozható. A magvak eltávolításával főzhetők, mert keserű ízt kölcsönöznek, és konzerv is készíthető belőlük