Leírás
A Japán banán eredetileg Dél-Kínából származik. A növény akár 1 méteres virágot is termel, melyből később az 5-10 cm-es banánok fejlődnek ki. Emberi fogyasztásra ugyan nem alkalmas a gyümölcse, de nem az azért termesztik. Japánban textíliát állítanak elő rostjaiból. A hagyományos kínai orvoslás a Musa basjoo szárát, virágát, levelét de még a rizómáját is hasznosnak tekintik vizeletszabályzó hatása miatt. Napos fekvést válasszunk neki ültető helynek. Szereti a sok és közvetlen napfényt, de félárnyékban is szépen fejlődik. Kiültetésnél az ültető gödör legalább 70-80 cm átmérőjű és minimum 40-50 cm mélységű legyen. Egy jól előkészített, laza és tápdús talajba tegyük növényünket. Nyáron bőségesen öntözzük, télen a kiültetett és takart növényeket tilos öntözni. A cserépben nevelt példányok nem, vagy csak nagyon lassan érik el a fajtára jellemző méreteket. Télen kint is lehet hagyni szabad földben, de akkor egy téli védelmet kell neki biztosítani a hideg hónapok túlélésére. A cserépben tartott példányok teleltetése nem áll másból, mint a csípős hidegek beállta előtt bevinni, egy kb. +8 – +15 fokos helyiségbe, ahol világos helyre állítjuk. Télen minimális öntözést igényel csak, így biztosan nem lesz túlöntözve a növény. Tápoldatozni lehet, tavasztól őszig hetente egyszer, téli időszakban 4-5 hetente. Nyáron bőségesen öntözzük, hőmérséklettől függően, akár naponta többször is. A párás légkört kedveli a növény, ezért körül lehet locsolni a környezetét a nagy nyári száraz melegben. A leveleket spriccelni hideg vízzel nem szabad nagy melegben. Szaporítása legegyszerűbb módja, a fiatal sarjak óvatos leválasztása.