Leírás
A ’Vaniglia’ fajtát középerős-erős növekedés jellemzi. Kifejlett magassága elérheti a 9 métert. Levelei hosszúkásak, fényes felületűek, ezért díszfaként is szívesen ültetik, de levelei mellett gyümölcseit is sokszor díszként a fán hagyják. Nagyon jó fagytűrő fajta.
A virágzása május végén – június elején van. Bőségesen terem. Gyümölcsei közepes méretűek, átlagsúlyuk 30 dkg körül alakul. A termés hosszúkás gömb alakú. A héj sötét narancs színűre érik és ezt a hús is követi.
A termések sokáig a fán maradhatnak, mivel csersav tartalmuk ekkor még magas nem károsítják kertünk őszi-téli vendégei. A terméseket leszedve és utó érlelve kellemes ízű és állagú gyümölcsöt kapunk. Felhasználható friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt.
Talajigény: Laza szerkezetű, tápanyagban és humuszban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, így árnyékolását kerülni kell. Hőigénye is nagy, ezért meleg fekvésbe telepítsük.
Vízigény: Közepes vízigényű növény, a fiatal növényeket öntözzük rendszeresen.
Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.
Gondozás: A datolyaszilva egy igen ellenálló növény, de télállóságát az egyes fajtáknak külön ellenőrizzük, mivel vannak igen extrém hidegekkel szemben is ellenálló fajták, melyek -28--30°C-os hőmérsékletet is átvészelnek károsodás nélkül.
A datolyaszilvák hajlamosak sarjképzésre, ezek megjelenésükkor távolítsuk el, hogy a fa környezetét rendezetten tartsuk. A telepítést követően öntözzük rendszeresen növényünket, erre fokozottan ügyeljünk a nyári aszályos napokon.
Kártevők, betegségek: Betegségekkel szemben ellenálló növényfaj. Ritkán pajzstetvek károsítják
Télállóság: -28°C
Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-9 m (Magyarországon)
Sor- és tőtávolság: 4,5-5 m (Jellemzően magánosan telepített fa)
Termésérés: Október - November
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: konyhai feldolgozás, friss fogyasztás