Leírás
A Cigánymeggy szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Kárpát-medencéből származik. Feltehetően magyar eredetű a Cigánymeggy fajtakör. Elsősorban ipari alapanyagként tartják számon (szesz és édesipar, valamint légyártás), de a Pándy klónok kiváló porzója is az ültetvényekben.
Érés/ fogyasztási idő: június 15-25.
Termékenyülés: öntermékeny, jó pollenadó. Jó porzó tulajdonságai miatt más önmeddő meggyfajták mellé jó megoldás porzó fajtaként ültetni.
Gyümölcse: mérete kicsi (18 mm), alakja gömb. Héja fényes piros, húsa liláspiros, félkemény, festő levű.
Termőképesség: jó
Fája: közepesen erős növekedésű. Hajtásai lecsüngők, ezért termése csak kézzel szedhető. Felkopaszodásra hajlamos. Koronája jellemzően gömb, kusza ágrendszerrel.
Felhasználás: porzó (pollenadó) fajta, légyártás, konyhai. Feldolgozásra egyre népszerűbb magas szárazanyag és savtartalma miatt. Az egyik legaromásabb meggy.
Növényvédelem: ellenálló, igénytelen. Más meggyfajtákhoz képest jelentősen ellenállóbb a betegségekkel és a téli szélsőséges időjárással szemben.
Alany: Sajmeggy vagy vadcseresznye alanyon
Biotermesztésre ajánlott
A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.